Utrikesdepartementet
Ud ändrar sina reserekommendationer enligt situationen.
Här kan ni läsa deras nuvarande reseinformation. Egypten
Svenska ambassaden i Kairo
Sveriges ambassad har till uppgift att representera Sverige i Egypten och att tillvarata svenska intressen i landet.
Ambassaden arbetar med att upprätthålla och utveckla Sveriges relationer med Egypten inom områdena politik, handel, ekonomi och kultur. Ambassaden svarar också för det konsulära stödet för svenska medborgare som bor eller vistas i Egypten, samt utfärdar viseringar för egyptier som vill besöka Sverige.
Sveriges ambassadör i Egypten är Malin Kärre.
Ambassadens öppettider (inklusive frågor om viseringar):
Söndagar – torsdagar kl. 09.00–12.00
Inlämning av ansökningar om svenska pass och utlämning av färdiga pass:
Söndagar och tisdagar kl. 14.00–16.00
Utlämning av utländska pass med utfärdade viseringar:
Måndagar och onsdagar kl. 13.00–15.00
Telefontid:
Söndagar – torsdagar kl. 08.30–17.00
Frågor om viseringar:
Söndagar – onsdagar kl. 13.00–15.00
Torsdagar kl. 13.00–14.00
Ambassaden är stängd på fredagar och lördagar.
Under år 2009 kommer ambassaden att vara stängd under följande egyptiska och svenska helgdagar:
Torsdag 1 januari
Nyårsdagen
Onsdag 7 januari
Koptisk julafton
Söndag 12 april
Påskdagen och koptisk palmsöndag
Söndag 19 april
Koptisk påskafton
Måndag 20 april
Sham El Nessim
Torsdag 21 maj
Kristi Himmelsfärdsdag
Söndag 20 september
Eid al-Fitr
Tisdag 6 oktober
De väpnade styrkornas dag
Torsdag 26 november
Eid al-Adha
Torsdag 24 december
Julafton
Torsdag 31 december
Nyårsafton
Ambassadens personal
Malin Kärre
Ambassadör
Karin Hedgårds
Ambassadråd, biträdande myndighetschef
Administration, migration, konsulära frågor, information och kultur
Joakim Vaverka
Ambassadråd
Politiska och ekonomiska frågor, press
Malin Stawe
Ambassadråd
Regionalt utvecklingssamarbete (Sida)
Öv. Lars Norberg
Försvarsattaché
Christina Jansson
Tredje ambassadsekreterare
----------------------------------------------------------
Cherif Sayed
Förste ambassadsekreterare
Exportrådet
10, El Kamel Mohamed St. (3rd fl., Office #4)
Zamalek, Cairo
Telefon: +20 (0)2 2735 0637
Reseinformation Egypten
Omkring 100 000 nordbor, många av dessa svenskar, besöker varje år Egypten, i huvudsak som turister. De allra flesta har en angenäm vistelse i landet utan några som helst problem. Den som överväger att resa till Egypten bör dock observera följande.
Situationen i Gaza
Med anledning av den rådande situationen i Gaza uppmanas svenskar som befinner sig i eller planerar att resa till Egypten att iaktta ökad uppmärksamhet samt följa medias rapportering. Försiktighet bör iakttas av den som överväger att resa till norra Sinai, särskilt gränsområdet mellan Egypten och Gaza.
Utrikesdepartementet avråder från resor till Gaza sedan år 2003. Gränspassagen vid Rafah hålls av de egyptiska myndigheterna som regel stängd och öppnas endast i undantagsfall, med mycket kort varsel. Den som trots avrådan väljer att resa till Gaza gör det på eget ansvar. Ambassaden saknar möjlighet att assistera vid in- och utresor till Gaza. Resande bör observera att utländska medborgare som kommit in i Gaza via Rafah av de israeliska myndigheterna inte tillåts att resa ut via gränspassagen i Erez i Israel.
Allmänna säkerhetsläget
Egypten har en effektiv säkerhetsapparat och stora resurser satsas på att vidmakthålla säkerheten för utländska besökare. Ytterligare resurser har tillförts efter dåden de senaste åren. Förstärkta säkerhetsarrangemang och kontroller finns i anslutning till alla kända turistmål, större hotell och på flera transportsträckor. Svenskar bör respektera råd och instruktioner från polis och säkerhetspersonal.
Liksom i andra länder i regionen finns en viss risk för oroligheter i samband med demonstrationer. Demonstrationer förekommer, men är oftast välkontrollerade och lokaliserade till något universitet eller någon större moské. Grundregeln för svenskar är att man bör undvika politiska tillställningar, demonstrationer och andra större folksamlingar. Svåra trafikproblem brukar också uppstå på grund av omfattande avspärrningar.
Terrorism
Egypten drabbades under 1990-talet av svåra terrordåd. Efter några års uppehåll företogs mellan åren 2004 och 2006 ett antal attentat på Sinaihalvön, samt ett par i Kairo. Den period av lugn som rått sedan dess avbröts den 22 februari 2009, då en mindre bomb exploderade i ett turisttätt område i centrala Kairo. En person dödades och ett 20-tal skadades. Enligt de egyptiska myndigheternas bedömning var attentatet att betrakta som en isolerad händelse, men eventuellt relaterad till den politiska händelseutvecklingen i regionen. Nya attacker kan inte uteslutas.
In- och utresebestämmelser
Visering
Svenska medborgare behöver visering för inresa och vistelse i Egypten. Innehavare av vanliga svenska hemlandspass kan erhålla visering av Egyptens ambassad i Stockholm före avresa, eller köpa visering vid ankomst till Egypten.
För innehavare av diplomat- eller tjänstepass gäller striktare regler. Visering måste införskaffas vid en egyptisk utlandsbeskickning före avresa till Egypten, och kan inte köpas vid ankomst.
Ytterligare information om viseringar eller uppehållstillstånd i Egypten finns på www.touregypt.net/visa.htm, och lämnas av Egyptens ambassad i Stockholm, på telefon 08-662 96 87 / 08-662 96 03 / 08-660 31 45 .
Kontrollera ditt pass
Kontrollera att ditt pass är i gott skick och giltigt minst sex månader efter inresa i Egypten. Du kan komma att nekas inresa i Egypten om ditt pass är skadat. Om du tappar bort eller blir bestulen på ditt pass i Egypten, ska du kontakta Sveriges ambassad i Kairo. Där kan du få hjälp med att skaffa ett provisoriskt pass.
> Läs mer om pass på sidorna "Ansökan om pass"
Gör kopior på alla värdehandlingar
Gör kopior på alla värdehandlingar som pass, visum, biljetter, försäkringshandlingar, kreditkort med mera. Lämna en uppsättning hemma hos familjen och förvara en i packningen, på ett annat ställe än där du har originalen.
På flygplatsen
På egyptiska flygplatser bör man se till att alltid ha gott om tid för säkerhetskontroller och incheckning. Förseningar är vanligt förekommande, särskilt vad gäller inrikesflyget. Flygbiljetter bör bekräftas 72 timmar före avresa. Den egyptiska flygsäkerheten anses vara god.
Hälso- och sjukvård
Vaccinationer
Se till att du har ett fullgott grundskydd, det vill säga vaccinationer mot difteri, stelkramp och polio.
> Adresser till läkare
> Adresser till tandläkare
Lokala lagar och sedvänjor
Klädsel
Egypten ett konservativt land, varför man bör tänka på att respektera lokala seder och bruk och klä sig på ett sätt som inte kan uppfattas som utmanande. I storstäder som Kairo och Alexandria bör varken kvinnor eller män visa sina knän. Kvinnor som inte vill väcka uppmärksamhet bör inte heller visa sina överarmar. Vid besök i moskéer och basarer bör kvinnor bära klädsel som täcker överarmar och ben.
På turistorter kan såväl kvinnor som män ha normal sommarklädsel. Även på turistorter kan emellertid kvinnor känna sig uttittade om de är alltför lätt klädda. Egyptiska kvinnor har alltid täckta armar och ben och bär ofta slöja. Vissa kvinnor är helt täckta. I affärssammanhang bör män bära kostym och för kvinnor gäller dräkt, med inte allt för kort kjol, eller liknande.
Narkotika
Besökare ska under inga omständigheter befatta sig med narkotika. Även vid mindre innehav av narkotika riskerar man livstids fängelse.
Alkohol
Måttfullhet vad gäller alkoholkonsumtion bör iakttas. Egypten är ett i huvudsak muslimskt land och den allra största delen av befolkningen dricker överhuvudtaget inga alkoholhaltiga drycker.
Fotografering
Fotografering vid eller i närheten av militära anläggningar är strängt förbjudet.
Ramadan
Den heliga fastemånaden Ramadan inträffar i år i september. Öppettider i butiker och basarer och så vidare ändras oftast under Ramadan och anpassas efter fastan.
Man bör noga överväga en affärsresa till Egypten under Ramadan då arbetsdagarna är kortare och det mesta håller stängt under delar av dagen och kvällen. Ramadan innebär generellt inga förändringar för turister, annat än att det kan vara svårt att hitta öppna barer eller alkoholservering i städerna utanför de normala turistorterna.
Kriminalitet och personlig säkerhet
Brottsligheten i Egypten är låg i förhållande till många andra länder. Pengar, pass och andra värdesaker bör dock förvaras på ett säkert sätt. Fickstölder förekommer.
Dyksäkerhet
Anlita alltid seriösa och välkända dykarrangörer, med kvalificerade instruktörer och ordentlig utrustning. Dykolyckor med svenskar inblandade förekommer dessvärre. Vid oklarheter bör man kontakta sin researrangör eller den lokala turistbyrån. Tänk på att aldrig dyka och flyga samma dag.
Trafiksäkerhet och transporter
Trafiken i Kairo är kaotisk. Det enklaste sättet att ta sig runt är att åka taxi. Antalet taxibilar är stort priset är lågt. Taxibilarna är emellertid små och dåligt underhållna och brister i säkerhet. Det finns till exempel nästan aldrig säkerhetsbälten i bilarna. Om man inte vet hur mycket resan ska kosta, kan det vara bra att göra upp priset i förväg med chauffören. Från de större hotellen finns det vanligtvis möjlighet att åka limousine, vilket avser en normalstor, nyare och fräschare bil som har säkerhetsbälten.
Som alternativ till taxi finns även ett utmärkt tunnelbanesystem som är modernt, rent, billigt och förhållandevis väl utbyggt. Det är dock alltid trångt i tunnelbanan, särskilt i rusningstrafik.
I Kairo finns även bussar, men dessa är ofta överfulla och kräver vissa förkunskaper om tider och hållplatser. För en turist kan det vara svårt att reda ut vart bussarna är på väg och var de stannar.
För den som vill lämna Kairo och åka ut i landet finns långfärdsbussar, tåg och flyg. Långfärdsbussarna håller godtagbar standard och är mycket billiga. Man köper biljett på busstationen tidigast några dagar före avresa. Till t.ex. Alexandria, Luxor och Aswan kan man åka tåg. Även tågen håller godtagbar standard. Till Luxor och Aswan går det nattåg. Man kliver på tåget på kvällen i Kairo och sover i tvåbäddars sovvagn. Middag och frukost ingår i biljettpriset. Mycket tidigt respektive tidigt nästa morgon är man framme i Luxor eller Aswan. Det finns även flyglinjer till ett antal inrikes orter till överkomliga priser.
På turistorter finns vanligtvis lokalbussar till låga priser.
Försäkringsskydd
Sjukvård i Egypten kan vara dyr och standarden på vården varierar.
Alla resenärer bör se till att ha giltig reseförsäkring. De flesta hemförsäkringar har ett reseskydd som täcker 45 dygn. Men det räcker inte alltid. Om du till exempel dyker eller håller på med vissa extremsporter måste du teckna en extra försäkring. Ring ditt försäkringsbolag och kolla exakt vad som gäller. Har du ingen hemförsäkring är det bra att köpa en separat reseförsäkring.
Övriga upplysningar
Kommunikation
Internetkommunikationerna får överlag anses som relativt goda i Kairo och förekomsten av internetcaféer är stor. Ett väl utvecklat mobiltelefonnät täcker större delen av Egypten, och fortsatt utbyggnad pågår. Svenska mobilabonnemang går att använda i Egypten, men till en hög kostnad. Att ringa till Sverige från Egypten med fast telefoni är dyrt. Kostnaden blir dock lägre med telefonkort, som finns att köpa i tidningsstånd och liknande.
Restauranger/uteliv
I Kairo och på turistorter finns ett gott utbud av restauranger av olika slag. De finare restaurangerna håller god kvalitet. I Kairo finns ett antal barer och klubbar, i huvudsak på de större hotellen. Även på turistorterna finns ett stort utbud av nattklubbar, barer och annat nattliv.
Dricks
Dricks för diverse service, på restauranger, barer, tåg och dylik förväntas. På notan står att serviceskatt ingår men den kypare man har vid bordet förväntar sig ändå lite extra. Som tumregel kan tio procent vara rimligt, men inget krav. Det är klokt att alltid ha lite småpengar lätt tillgängligt för dessa utgifter.
Shopping
Sådant som anses vara jämförelsevis billigt och av god kvalitet är silver och läderprodukter samt andra egyptiska hantverksprodukter. Även lokalproducerade kläder av kända märken är billiga. Man kan även köpa frottéhanddukar till bra pris. Glasögonbågar från kända tillverkare ligger långt under priset för motsvarande produkter i Sverige.
Som regel kan man utgå ifrån att priset på varor i större varuhus och butiker är fast. På marknader och i turistområden kan man däremot pruta och förhandla om priset. I turistområden begär affärsidkarna regelmässigt inledningsvis mycket betalt för sina varor. Inte sällan får man ner det begärda priset med 50–75 procent.